De seks store fareområdene

Mange av ulykkene i bygg- og anleggsbransjen skjer i de samme situasjonene.

Det kan være nyttig å kjenne til hvilke situasjoner som er de farligste og tenke gjennom hva vi bør gjøre for å minimere risikoen for ulykker. Farlige situasjoner kan oppstå hvor som helst, så bruk av sikkerhetsutstyr, respekt for barrierer og det å være oppmerksom og følge med på det som skjer rundt oss er helt sentralt.

Vi har seks store fareområder i bygg- og anleggsbransjen. 

  • Fallende gjenstand
  • Store kjøretøy
  • Elektrisk spenning
  • Sprenging/eksplosjon
  • Fall fra høyde
  • Klemt/fanget

Fallende gjenstand

En ryddig arbeidsplass er et viktig grep for å hindre ulykker med fallende gjenstander. Utstyr og materialer som ligger og slenger er alltid en fare i høyden. Når vi løfter store og tunge ting er vi kanskje mer på vakt og observante, mens det er lettere å glemme verktøy eller småting. Hold det ryddig rundt deg, ikke la ting ligge på steder hvor de kan falle ned. Tenk på alle som arbeider under deg, og tenk på hvor vi har sikre soner. Respekter barrierer, sikre last som skal løftes og aldri beveg deg under last som løftes.

Store kjøretøy

En enkel regel er at hvis du ikke ser føreren av kjøretøyet, ser ikke føreren deg heller. Stopp i sikker avstand og vent på øyekontakt og signal på at du er sett. Da kan du gå inn på området maskinen opererer. Både for maskinførere og alle som arbeider rundt er det viktig å huske på at vi har blindsoner. Vær spesielt forsiktig ved rygging, bruk hjelpeperson og sørg for at ryggekamera og lydsignal virker.

Elektrisk spenning

Det er viktig å være forsiktig i arbeid med elektrisitet, og alltid ta seg tid til å få oversikt over hvor det finnes strøm. Ha kontroll på elektrisk utstyr og sørge for å holde arbeidsplassen din ryddig. Sjekk alltid at elektrisk utstyr er i orden og sørg for godt vedlikehold.

 

Sprenging/eksplosjon

Arbeid med sprenging skal alltid gjennomføres etter planen som er bestemt på forhånd. Hvis det skjer endringer skal arbeidet stoppes og risikovurderes. Det er ekstra viktig at kommunikasjonen med alle på bygg- eller anleggsplassen fungerer godt og at nødvendig informasjon er tydelig og forstått. Sikringsarbeid skal alltid følge avtalte rutiner. Det er viktig å ha en ryddig arbeidsplass. Når sprenging er utført skal det alltid kontrolleres at det ikke står igjen udetonert sprengstoff.

Fall fra høyde

I hverdagen er det mye å passe på, og oppmerksomheten din handler ikke bare om det du selv gjør, men også om alt som skjer rundt deg. Når du jobber i høyden, er det kanskje naturlig å være påpasselig. Men overraskende mange fallulykker skjer også fra lavere høyder. Da vurderer vi ikke risikoen som like høy, selv om fall fra lave høyder også kan gi store skader. Å være fokusert, bruke fallsikring og respektere sperringer og barrierer er det viktigste du kan gjøre for å unngå fall fra høyde.

Klemt/fanget

For å unngå å bli klemt eller fanget er det viktig å ha oversikt over situasjonen, og alltid ha ryggen fri eller en sikker rømningsvei hvis noe skulle gå galt. For ikke å komme i situasjoner hvor du kan komme i klem er det viktig å analysere hva som kan gå galt og hvordan du kan plassere deg for å unngå at det blir en farlig situasjon.